Vad är Drupal 9?
Senaste uppdateringen av världens mest populära CMS

Drupal är ett mycket populärt och etablerat innehållshanteringssystem som passar för stora webbplatser där det är viktigt att inte begränsas i möjligheter och teknik. Drupal finns i mer än en miljon installationer - läs mer i vår artikel Vad är Drupal

2020 lanserades Drupal 9. I december 2022 lanserades Drupal 10 - för mer information om den versionen - läs vår artikel Vad är Drupal 10?
I denna artikel tittar vi närmare på version 9.

Nyheter i Drupal 9

Drupal är sedan version 8 inne i en ny typ av uppdateringscykler som löper tätt och dessutom följer uppdateringscyklerna hos det underliggande ramverket Symfony. Det innebär t.ex. att nya funktioner kan lanseras när som helst, även i mindre uppdateringar sk minor releases, som exempelvis från 9.0.0 till 9.1.0. Större nya funktioner dök traditionellt sett endast upp mellan major releases, från exempelvis Drupal 7 till 8. 

De viktigaste uppdateringarna i Drupal 9 finns i bakomliggande teknik och arkitektur. Men det finns också många redaktionella och funktionella förbättringar.

Redaktörsgränssnitt - Drupal 9 har ett bättre gränssnitt för redaktörer när de uppdaterar webbplatsen med ny information. Givetvis fungerar det utmärkt i mobilen. Det finns även riktigt bra administratörsteman (kostnadsfritt som allt annat med Drupal) som ger bland de bästa redaktionella upplevelserna i ett CMS idag!

Ny grafisk motor - En annan teknisk uppdatering handlar om att Drupal 9 fungerar med nästa generationen av Twig, det vill säga Twig 2. Twig är en temamotor för grafiska designmallar i Drupal. Det är med Twig man skapar en form för sitt webbprojekt på ett kraftfullt och effektivt sätt.

Nytt ramverk - Alltsedan version 8 har det externa tekniska ramverket Symfony varit en del av Drupal. Symfony uppdateras också och Drupal behöver följa den processen. Drupal 9 uppdateras därför att använda nya Symfony 4.4. Nytt ramverk = kraftfullare system.

Ett bättre CMS - Drupal 9 kommer med en mängd fördelar som t.ex. BigPipe som gör att webbplatsen känns blixtsnabb. Det finns bättre stöd för workflows och olika språk. Drupal har alltid skalat bra för ökade behov och avancerade krav, men nu görs detta ännu bättre. Och mycket mer. Allt detta gör att Drupal är ett CMS i världsklass

Uppstädad kodbas - Drupal 9 är en upprensad version av Drupal 8. Både ursprunglig och tredje parts-kod som tidigare slutat att stödjas är borttagen. Drupal 9 är lättviktigare och optimerad.  

Headless fokus - Headless är när en webbplats skapas med ett javascript ramverk, t.ex. React, för häftiga effekter och starkt intryck. Innehållet bakom det användaren ser, databas och funktioner att skapa nya sidor kan skötas utmärkt med Drupal tackvare ett starkt fokus på detta sen version 8/9. Det blir det bästa av 2 världar.

Upgrade path - från Drupal 7 och 8 till Drupal 9
Vad ska jag tänka på?

Från Drupal 7

Om du tillhör de som fortfarande använder Drupal 7 är det läge att uppdatera din webbplats nu. Inom ett år upphör teknisk support och säkerhetsutveckling för Drupal 7 i det som kallas End Of Life (EOL).

Eftersom Drupal 8 och 9 har en helt annan teknisk arkitektur än tidigare versioner så kommer ni vara tvungna att skapa en ny webbplats från grunden. Det går att spara viss arbetstid om ni behåller designkoncept och formgivning, då slipper man dessa arbetssteg i projektet.

Från Drupal 8

Eftersom Drupal 8 redan har nått sitt End-of-life datum då inga säkerhetsuppdateringar längre görs så är det dags att uppgradera till version 9.

Tack och lov kommer det aldrig att ha varit enklare att uppdatera din Drupalinstallation till den senaste versionen. 

  • Det du behöver tänka på är att se till att din Drupal 8 installation är uppdaterad till den senaste minor releasen (8.9.9).
  • Du behöver också gå igenom alla moduler som din webblösning använder för att se vilka som är tekniskt redo för Drupal 9 och vilka du behöver ersätta eller invänta ny version av. 

De som minns tidigare uppdateringar av major-versioner av Drupal och jämför med de två arbetspunkterna ovan kan med fog säga att Drupal 9 kommer att vara den minsta stora uppdateringen hittills

Så här står det på Drupal.org kring arbetet att uppdatera från Drupal 8 till Drupal 9:

Upgrading to Drupal 9 will be a matter of running update.php so long as your codebase does not use deprecated APIs. There are tools available that will identify deprecated APIs in your codebase. You can also work on Drupal.org with the maintainers of contributed projects and themes to make those projects Drupal 9-compatible. Many project pages have a Drupal 9 plan issue linked in a dedicated section.

Drupal 9 är sålunda en odramatisk men viktig och spännande uppdatering av Drupal.

Frågor?

Om du har några frågor kring Drupal 9 och andra versioner, eller om webbprojekt i övrigt, tveka inte att kontakta Happiness - se information nedan i sidfoten.

Mer om Drupal 9...

Det finns mycket mer att läsa och upptäcka kring Drupal 9, här är en del material vi kan rekommendera

Dokumentationen om Drupal 9 
https://www.drupal.org/docs/9

Ur dokumentationen - hur Drupal 9 skapas och vad som ingår i den 
https://www.drupal.org/docs/9/how-drupal-9-is-made-and-what-is-included

Information om upgrade-paths till Drupal 9 från Drupal 7 och Drupal 8 
https://www.drupal.org/about/9

Missa inte heller Dries Buytaerts keynote på DrupalCon Amsterdam 2019 där han pratar om vägen framåt med Drupal 
https://youtu.be/Apqd4ff0NRI

Ytterligare källor

Drupal.com, www.drupal.com

Drupal.org, www.drupal.org 

Författare: Stefan Hamilton

Drupal 9 release logotype