Vad är Drupal 9?
Den minsta och största uppdateringen av världens mest populära CMS

Drupal är ett mycket populärt och etablerat innehållshanteringssystem som passar för stora webbplatser där det är viktigt att inte begränsas i möjligheter och teknik. Drupal finns i mer än en miljon installationer - läs mer i vår artikel Vad är Drupal

2020 lanserades senaste generationen av plattformen, Drupal 9. Här tittar vi närmare på vad detta innebär.

Nyheter i Drupal 9

Vilka nya funktioner finns i Drupal 9?
 Svaret är faktiskt inga!

Drupal är sedan version 8 inne i en ny typ av uppdateringscykler som löper tätt och dessutom följer uppdateringscyklerna hos det underliggande ramverket Symfony. Det innebär att nya funktioner kan lanseras när som helst även i mindre uppdateringar, minor releases, som exempelvis från 8.4.0 till 8.5.0. Större nya funktioner dök traditionellt sett endast upp mellan major releases, från exempelvis Drupal 7 till 8. 

De viktigaste uppdateringarna i Drupal 9 finns i bakomliggande teknik och arkitektur. Det är först från version 9.1 som vi kommer att se spännande nya funktioner. Drupal 9 kommer faktiskt att ha exakt samma funktionalitet som den senaste minor-versionen av Drupal 8 (hösten 2020 är det 8.9.3).

Upgrade path - från Drupal 7 och 8 till Drupal 9
Vad ska jag tänka på?

Från Drupal 7

Om du tillhör de som fortfarande använder Drupal 7 är det läge att uppdatera din webbplats nu. Om drygt ett år upphör teknisk support och säkerhetsutveckling för Drupal 7 i det som kallas End Of Life (EOL).

Eftersom Drupal 8 och 9 har en helt annan teknisk arkitektur än tidigare versioner så kommer ni vara tvungna att skapa en ny webbplats från grunden. Det går att spara viss arbetstid om ni behåller designkoncept och formgivning, då slipper man dessa arbetssteg i projektet.

Från Drupal 8

För dig som använder Drupal 8 kommer det aldrig att ha varit enklare att uppdatera din Drupalinstallation till den senaste versionen. Och då de viktigaste förändringarna sker bakom kulisserna så att säga är chansen stor att du inte ens kommer att märka av uppdateringen.

  • Det du behöver tänka på är att se till att din Drupal 8 installation är uppdaterad till den senaste minor releasen (8.9.3 för närvarande).
  • Du behöver också gå igenom alla moduler som din webblösning använder för att se vilka som är tekniskt redo för Drupal 9 och vilka du behöver ersätta eller invänta ny version av. 

Precis som för Drupal 7 så kommer även dagen då Drupal 8 når End Of Life vilket också ger skäl att inte vänta för länge med sin uppdatering.

De som minns tidigare uppdateringar av major-versioner av Drupal och jämför med de två arbetspunkterna ovan kan med fog säga att Drupal 9 kommer att vara den minsta stora uppdateringen hittills

Så här står det på Drupal.org kring arbetet att uppdatera från Drupal 8 till Drupal 9:

Upgrading to Drupal 9 will be a matter of running update.php so long as your codebase does not use deprecated APIs. There are tools available that will identify deprecated APIs in your codebase. You can also work on Drupal.org with the maintainers of contributed projects and themes to make those projects Drupal 9-compatible. Many project pages have a Drupal 9 plan issue linked in a dedicated section.

Tekniska uppdateringar i Drupal 9

Även om vi inte direkt ser några nya redaktionella funktioner i Drupal 9 så finns en hel del tekniska uppdateringar vilket kanske inte märks vid en första anblick. Drupal 9 är en upprensad version av Drupal 8. Både ursprunglig och tredje parts-kod som tidigare slutat att stödjas är borttagen. Drupal 9 är lättviktigare och optimerad.  

Alltsedan version 8 har det externa tekniska ramverket Symfony varit en del av Drupal. Symfony uppdateras också och Drupal behöver följa den processen. Drupal 9 uppdateras därför att använda nya Symfony 4.4 vilket görs i god tid innan Symfony 3 fasas ut så att Drupalutvecklare har tid att planera sina tekniska uppdateringar. 

En annan teknisk uppdatering handlar om att Drupal 9 fungerar med nästa generationen av Twig, det vill säga Twig 2. Twig är en temamotor för grafiska designmallar i Drupal. Det är med Twig man skapar en form för sitt webbprojekt på ett kraftfullt och effektivt sätt.

Drupal 9 är sålunda en odramatisk men ändå så viktig och spännande uppdatering av Drupal.

Frågor?

Om du har några frågor kring Drupal 9 och andra versioner, eller om webbprojekt i övrigt, tveka inte att kontakta Happiness - se information nedan i sidfoten.

Mer om Drupal 9...

Det finns mycket mer att läsa och upptäcka kring Drupal 9, här är en del material vi kan rekommendera

Dokumentationen om Drupal 9 
https://www.drupal.org/docs/9

Ur dokumentationen - hur Drupal 9 skapas och vad som ingår i den 
https://www.drupal.org/docs/9/how-drupal-9-is-made-and-what-is-included

Information om upgrade-paths till Drupal 9 från Drupal 7 och Drupal 8 
https://www.drupal.org/about/9

Missa inte heller Dries Buytaerts keynote på DrupalCon Amsterdam 2019 där han pratar om vägen framåt med Drupal 
https://youtu.be/Apqd4ff0NRI

Ytterligare källor

Drupal.org, www.drupal.org 

DrupalCon Amsterdam 2019: Keynote - Driesnote,    https://youtu.be/Apqd4ff0NRI

Författare: Stefan Hamilton

Drupal 9 release logotype