Vad är Drupal 10?
Vad ingår i Drupal 10?

Drupal 10 är en plattform baserad på öppen källkod för att enkelt bygga och och skapa innehåll för webbplatser och webbapplikationer. Drupal 10 lanserades 2022 och har ett antal nya funktioner och förbättringar jämfört med tidigare versioner.  Drupal finns i mer än en miljon installationer - läs mer i vår artikel Vad är Drupal? 

Nyheter i Drupal 10

En av de största förändringarna i Drupal 10 är det nya användargränssnittet, som gör det enklare för användare att hantera innehåll och konfigurera webbplatsen. Dessutom har Drupal 10 en ny systemkärna som är mer modulär och flexibel, vilket ger användare möjlighet att enklare lägga till och konfigurera olika typer av funktioner och verktyg.

Drupal 10 har också stöd för att hantera flerspråkiga webbplatser, vilket gör det enklare att skapa webbplatser som kan visas på olika språk. Dessutom har Drupal 10 förbättringar för säkerhet och prestanda, vilket gör det mer robust och snabbt för att hantera stora mängder trafik och användare.

Sammanfattningsvis erbjuder Drupal 10 en mängd nya funktioner och förbättringar för att underlätta byggandet och skapandet av webbplatser och webbapplikationer.

Nyckelfunktioner

  • Nytt stilrent administrationstema (Claro)
  • Nytt modernt standardtema (Olivero)
  • CKEditor 5 med bättre författarupplevelse och modernare redigering
  • Moderna JavaScript-komponenter som ersätter användning av jQuery
  • Symfony 6 under huven (ersätter Symfony 4) och PHP 8.1

 

Vilka skillnader är det mellan Drupal 9 och Drupal 10?

En av de största skillnaderna mellan Drupal 9 och Drupal 10 är det nya användargränssnittet i Drupal 10, som gör det enklare för användare att hantera innehåll och konfigurera webbplatsen. Drupal 10 har också förbättringar för säkerhet och prestanda, vilket gör det mer robust och snabbt för att hantera stora mängder trafik och användare. Jämfört med Drupal 9 har Drupal 10 också bättre stöd för moderna webbtekniker och API:er, vilket gör det enklare att integrera med andra system och tjänster.

Vad är skillnaden mellan Wordpress och Drupal?

WordPress och Drupal är båda populära plattformar för att bygga webbplatser och webbapplikationer, men de har vissa viktiga skillnader. WordPress är en enklare och lättare plattform att lära sig, med ett användargränssnitt som är lätt att navigera och många färdiga teman och plugins att välja mellan.

Drupal däremot är en mer avancerad plattform med mer möjligheter och flexibilitet, men det kan ta längre tid att lära sig och konfigurera. Drupal har ett starkt fokus på säkerhet och prestanda, och är lämpligt för stora webbplatser som är innehållsrika eller har många användare.

Källa: Drupal.org, www.drupal.org 

Författare: Mattias Axelsson
 

Drupal 10