Drupal 8 och 9 - vad behöver jag veta?
Drupal 8 har lämnat över stafettpinnen till Drupal 9

Drupal är ett av världens mest populära publiceringssystem för webbplatser. Den senaste versionen är idag version 10 som du kan läsa mer om här Vad är Drupal 10.

Drupal 8 lanserades redan i slutet av 2015 och var ett stort kliv framåt både tekniskt, funktionellt och användarmässigt. I Drupal 8 lades grunden till många nyheter och funktioner som också finns i version 9. Ganska exakt 5 år senare, i november 2021, upphörde utveckling och underhåll av Drupal 8 enligt plan i det som kallas End of Life. Drupal 9 hade då redan funnits parallellt sedan juni 2020.

Här berättar vi kort om nyheterna i Drupal 8 som fortsatt finns i Drupal 9. Vi tar också en titt på olika vägar framåt för dig som har en äldre version av Drupal. Om din webbplats använder Drupal 7 idag så berättar vi lite hur du kan planera för framtiden (Drupal 7 når End of Life i november 2022).

Vet du förresten inte alls vad Drupal är kan du först läsa vår artikel Vad är Drupal

Drupal 8

Drupal 8 var när den kom en mycket efterlängtad uppdatering från tidigare drupalversioner. Den något längre perioden mellan version 7 och 8 (ca 4 år) byggde naturligtvis upp förväntningarna ytterligare. Den 19 november 2015 släpptes så äntligen Drupal 8 i en skarp version och visst fanns det en mängd fantastiska nyheter som levde upp till förväntningarna med råge! Här är några av dessa:

 • Ny arkitektur - Drupal 8 har byggts om från grunden från tidigare versioner och baseras nu på ramverket Symfony (en uppsättning återanvändbara PHP-komponenter) som moderniserar tekniken och gör den både mer kraftfull, men också mer generell och allmängiltig på webben.
 • Enklare uppgradering till Drupal 9 - Drupal 8:s nya arkitektur innebär att uppgraderingar blir mindre omfattande och komplicerade. Exempelvis är en uppgradering från Drupal 8 till 9 inte mer omfattande än ett mindre versionssläpp, t.ex. från 8.6 till 8.7. Detta gör Drupal till en trygg investering.
 • Lättare att bygga ut och om din webbplats - med nya Configuration Manager i Drupal 8 är det mycket enklare att exportera och importera de funktioner och features som din webbplats behöver.
 • Multispråk - Drupal har alltid haft bra stöd för världens alla språk, men med Drupal 8 förenklas språkhanteringen avsevärt genom att viktiga språkmoduler följer med 'out of the box'.
 • Twig - med Twig blir webbplatsens grafiska teman förbättrade. Twig kompilerar temat och cachar det för att förbättra prestanda och erbjuder även en rad kraftfulla funktioner för stilsättning.
 • Redaktörs/administratörsgränssnitt - hela gränssnittet för inloggade redaktörer och administratörer har förnyats. Det är mer överskådligt och anpassningsbart. Det har en modernare stil och är helt responsivt så du kan uppdatera din webbplats från mobilen på bussen eller i solstolen.
 • Views in core - webbutvecklare har i Drupal kunnat samla, organisera och visa innehåll på en webbplats i olika anpassningsbara vyer. Detta har skett med tilläggsmodulen Views. Men i och med Drupal 8 har Views blivit en del av Drupals grundkod (core) och följer alltså med automatiskt. Detta förenklar också själva arbetet med Views avsevärt.

För redaktörer och användare

Förutom att hela upplevelsen som inloggad redaktör är förnyad och förbättrad så finns framförallt några riktigt bra fördelar med Drupal 8.

 • Mobilvänligt gränssnitt - när du loggar in kommer du märka att Drupal anpassar sig efter skärmens storlek och det går lika bra att uppdatera webbplatsen från stora bildskärmar, laptops, surfplattor och smartphones.
 • Quick Edit - nu kan du peka på en rubrik eller text på en sida och redigera den direkt på plats. Detta är dels mycket smidigt men ger också ökad kontroll av hur innehållet ser ut för besökarna.
 • Förnyat redigeringsläge - när man redigerar en sida eller annan innehållstyp i Drupal kan det kännas lite överväldigande med alla val och inställningar som kan göras. I Drupal 8 är redigeringsvyn omgjord så att de är mer överskådliga och en smart meny med alla avancerade inställningar har lagts till höger istället så de inte stör.

Exempel på Quick Edit - redigera innehåll direkt på siten

Drupal Quick Edit
Exempel på QuickEdit redigering i Drupal

 

Upgrade path för dig med äldre Drupalversioner

I takt med att nya versioner av Drupal föds så upphör stöd, utveckling och support för äldre som brukligt för de flesta produkter. Generation 7 av Drupal underhålls aktivt ett litet tag till men i november i år når den sitt planerade slutdatum, End of Life, då den inte längre uppdateras säkerhetsmässigt. EOL innebär att Drupal 7 inte längre övervakas automatiskt för säkerhetsluckor och inte heller får några säkerhetsuppdateringar från Drupal Security Team. Eftersom det kan ta tid att planera för en ny webbplats och så klart att genomföra själva projektet därefter så är det dags för dig som använder Drupal 7 att titta på en uppdatering av din webbplats. 

Upgrade path från Drupal 7

Om er webbplats använder Drupal 7 eller tidigare går det inte att automatiskt uppgradera den till Drupal 9 utan den måste byggas om från grunden.

Passa på att ta ett helhetsgrepp och arbeta med era värderingar, målgrupper, målgruppsbehov och informationsstrukturer. Skapa en uppdaterad form, anpassad för mobila enheter och bygg en ny webbplats baserad på Drupal 9 från grunden. Både teknisk arkitektur och hur målgrupperna interagerar med webbplatsen kommer att effektiviseras och optimeras. Databaser, register och andra större datasamlingar kan migreras över till din nya Drupalinstallation. Hur bra det går beror givetvis på hur dina data ser ut, i vilken databas/format de finns och hur väldokumenterade dessa system är.

För att minska arbetsomfattningen vid skapandet av er nya webbplats något kan istället koncept och formgivning behållas från nuvarande webbplats. Det går inte att exportera formgivning (grafiskt tema/CSS-kod) men tid sparas på att ta fram en ny form baserad på ett nytt koncept. Det kan också gå att exportera (migrera) nuvarande innehåll på webbplatsen till den nya. Med andra ord återskapas webbplatsen i en slags kopia av den gamla, men baserad på senaste Drupal 9 versionen istället.

Självklart finns mellannivåer där man ser över någon funktion eller förnyar vissa grafiska inslag på webbplatsen. Här styr er budget och era målsättningar.

Upgrade path från Drupal 8

Eftersom Drupal 8 inte längre underhålls aktivt behöver du uppgradera till version 9 så snart du kan! En fördel med Drupal sedan version 8 är att uppgraderingar förenklas avsevärt. En uppgradering från Drupal 8 till 9 blir inte mer komplicerad än en uppgradering inom samma version (säg från version 8.7 till 8.8). Det kan ta så lite som några timmar till någon dag. Lika enkelt kommer det också att vara att uppgradera till Drupal 10, 11 och senare versioner i och med den nya tekniska arkitekturen som lanserades i version 8.

Take aways

Kom ihåg detta när det gäller Drupal 8 och 9

 • Drupal 8 har nått sitt slutdatum så om du använder Drupal 8 behöver du uppgradera så snart som möjligt
 • En uppgradering av Drupal 8 till 9 är mycket smidig, vilket även framtida uppgraderingar till version 10, 11 osv kommer att vara tackvare den nya tekniska arkitekturen
 • Drupal 9 är kraftfullare, modernare och mer lättanvänd än tidigare versioner, vissa stora kliv togs redan i version 8
 • Använder du Drupal 7 behöver du påbörja förnyelse av webbplatsen snarast då dess slutdatum är i november 2022
 • När du uppgraderar mellan Drupal 7 och 9 behöver din webbplats byggas om från grunden så planera i tid
 • För att spara tid i ett uppgraderingsprojekt från Drupal 7 eller äldre versioner kan du överväga att behålla designkonceptet och formgivningen så att projektet inte behöver omfatta detta arbete

Har du fler frågor kring Drupal...

Vi har här har försökt ge en överblick av Drupal 8 och 9, de nya möjligheterna, skillnader mot tidigare versioner och vad en uppgraderingsprocess medför för frågeställningar, men det finns naturligtvis en mängd detaljer och unika förhållanden för just din webbplats. Ta kontakt med oss så kan vi berätta mer, titta närmare på din situation och ge råd kring en uppgradering. Här är våra kontaktuppgifter.

 

Författare: Stefan Hamilton, Happiness

Källor: Drupal Organization www.drupal.org, Symfony, http://symfony.com, Acquia https://www.acquia.com, Wikipedia https://en.wikipedia.org

Drupal 8