Drupal 8 - vad behöver jag veta?
Nyheter och Upgrade path

Drupal 8 är den senaste generationen av ett av världens mest populära publiceringssystem för webbplatser. Den ersätter tidigare versioner och är ett stort kliv framåt både tekniskt, funktionellt och användarmässigt. Här förklarar vi de viktiga nyheterna med Drupal 8 för dig som är nyfiken på systemet. Bygger din webbplats redan på Drupal 7 eller rentav 6 idag så berättar vi lite hur du kan planera för framtiden. Vet du inte alls vad Drupal är kan du först läsa vår artikel Vad är Drupal.

tl;dr (too long, didn't read - om du inte orkar läsa hela denna artikel, hoppa ner direkt till sammanfattningen i slutet)

Drupal 8

Drupal 8 har varit en efterlängtad uppdatering till Drupal under många år. Den något längre perioden mellan version 7 och 8 (ca 4 år) har naturligtvis byggt upp förväntningarna ytterligare. Men så den 19 november 2015 släpptes äntligen Drupal 8 i en skarp version. Och visst fanns det en mängd fantastiska nyheter!

 • Ny arkitektur - Drupal 8 har byggts om från grunden och baseras nu på ramverket Symfony (en uppsättning återanvändbara PHP-komponenter) som moderniserar tekniken och gör den både mer kraftfull, men också mer generell och allmängiltig på webben.
 • Quick Edit - klicka på en rubrik på en sida och redigera den direkt. Med nya Quick Edit behöver inte allt innehåll öppnas i fullt redigeringsläge utan redaktörer arbetar snabbare och intuitivare.
 • Lättare att bygga ut och om din webbplats - med nya Configuration Manager i Drupal 8 är det mycket enklare att exportera och importera de funktioner och features din webbplats behöver.
 • Multispråk - Drupal har alltid haft bra stöd för världens alla språk, men med Drupal 8 förenklas språkhanteringen avsevärt genom att viktiga språkmoduler följer med 'out of the box'.
 • Twig - med Twig blir webbplatsens grafiska teman förbättrade. Twig kompilerar temat och cachar det för att förbättra prestanda och erbjuder även en rad kraftfulla funktioner för stilsättning.
 • Redaktörs/administratörsgränssnitt - hela gränssnittet för inloggade redaktörer och administratörer har förnyats. Det är mer överskådligt och anpassningsbart. Det har en modernare stil och är helt responsivt så du kan uppdatera din webbplats från mobilen på bussen eller i solstolen.
 • Views in core - webbutvecklare har i Drupal kunnat samla, organisera och visa innehåll på en webbplats i olika anpassningsbara vyer. Detta har skett med tilläggsmodulen Views, men i och med Drupal 8 har Views blivit en del av Drupals kärnkod (core) och följer alltså med automatiskt. Detta förenklar också arbetet med views avsevärt.

För redaktörer och användare

Förutom att hela upplevelsen som inloggad redaktör är förnyad och förbättrad så finns framförallt några riktigt bra fördelar med Drupal 8.

 • Mobilvänligt gränssnitt - när du loggar in kommer du märka att Drupal anpassar sig efter skärmens storlek och det går lika bra att uppdatera webbplatsen från stora bildskärmar, laptops, surfplattor och smartphones.
 • Quick Edit - nu kan du peka på en rubrik eller text på en sida och redigera den direkt på plats. Detta är dels mycket smidigt men ger också ökad kontroll av hur innehållet ser ut för besökarna.
 • Förnyat redigeringsläge - när man redigerar en sida eller annan innehållstyp i Drupal kan det kännas lite överväldigande med alla val och inställningar som kan göras. I Drupal 8 är redigeringsvyn omgjord så att de är mer överskådliga och en smart meny med alla avancerade inställningar har lagts till höger istället så de inte stör.

 

Quick Edit - redigera innehåll direkt på siten

Drupal Quick Edit

 

Upgrade path för dig med äldre Drupalversioner

I takt med att nya versioner av Drupal föds så upphör stöd, utveckling och support för äldre som brukligt inom de flesta branscher. Generation 7 av Drupal underhålls fortfarande aktivt och kommer att fungera bra i flera år till så om din webbplats använder Drupal 7 behöver du inte planera någon akut uppgradering.

Drupal 6 däremot fick en riktig ärofull och lokaltypisk 'brass band funeral' under Drupalkonferensen i New Orleans. I och med detta har all nyutveckling och underhåll av moduler upphört för Drupal 6. Det innebär inte att du som har Drupal 6 på din webbplats måste uppgradera, men du bör göra det snart. Du får självklart använda Drupal 6 hur länge du vill, men för varje dag ökar riskerna för fel, buggar och säkerhetsintrång. Drupal 6 lanserades trots allt i februari 2008 och mycket har hänt sedan dess på webben.

Upgrade path Drupal 8 - Börja om från grunden

Om din organisation befinner sig i en situation där er webbplats behöver förnyas inte bara tekniskt utan även vad gäller formgivning, struktur, prioriteringar av innehåll mot målgrupper och era tjänster/produkter är det nog inte bara enklast utan bäst rent affärsmässigt att ta ett nytt grepp från grunden. Arbeta med era värderingar, målgrupper, målgruppsbehov och informationsstrukturer. Skapa en uppdaterad form, anpassad för mobila enheter och bygg en ny webbplats baserad på Drupal 8 från grunden. Både teknisk arkitektur och hur målgrupperna interagerar med webbplatsen kommer att effektiviseras och optimeras. Databaser, register och andra större datasamlingar kan migreras över till din nya Drupalinstallation. Hur bra det går beror givetvis på hur dina data ser ut, i vilken databas/format de finns och hur väldokumenterade dessa system är.

Upgrade path Drupal 8 - Bygga vidare

Om ni använder Drupal 7 idag och inte hade tänkt er stora förändringar i webbplatsen men ändå känner att Drupal 8 är något ni vill satsa på så kan uppgraderingen bli något enklare på vissa sätt. Ni slipper då göra det webbstrategiska arbetet och formgivningen/koncept behöver kanske inte förnyas så mycket. Befintligt innehåll kan flyttas över från gamla webbplatsen till nya med modulen Migrate. Är allt i sin ordning på er Drupal 7 webbplats ska detta fungera bra och ni slipper lägga in allt innehåll igen. Migrate är dessutom en del av core (kodkärnan) i Drupal 8, inte en separat modul. Den grafiska stilen och formen på din webbplats sätts i ett tema i Drupal och teman är inte fullt så enkla att flytta mellan Drupalversioner. Det finns guider för hur detta görs, hur vissa stilklasser (classes) ska byta namn och hur man går över till Twig som är Drupal 8s mallverktyg. Däremot, om allt detta arbete ändå ska göras så kanske det är bra läge att se över formen och bygga tekniken från grunden istället för en modernare webbplats.

Vad kan återanvändas och vad går förlorat när vi uppgraderar Drupal på vår webbplats?

Även om data bör gå att flytta smärtfritt mellan Drupalversionerna och att templates kan återskapas med visst arbete så innebär det tyvärr inte att Drupalmoduler och egen utvecklad kod följer med.

Tekniken fungerar lite enkelt så här - när du uppgraderar en Drupalversion inom en generation, t.ex. från Drupal 7.38 till 7.43, så följer allt med. Moduler, din egna specialkod och teman. Allt är på plats eftersom det aldrig är några större förändringar i Drupals tekniska arkitektur mellan subversionerna. Däremot när nya generationer av Drupal kommer, som nu med generation 8, så har naturligtvis stora tekniska landvinningar gjorts och systemet är förnyat i grunden. Då går det tyvärr inte att flytta med moduler eller speciella lösningar som ni kanske utvecklat för er webbplats.

Även om detta kan upplevas frustrerande om man har skapat många anpassade lösningar så bör man komma ihåg att alla moduler i Drupal används kostnadsfritt (ni har redan sparat stora summor här gentemot licensierad mjukvara) och att anledningen att det inte bara går att flytta över allt är ju faktiskt för att Drupal har blivit avsevärt bättre i nya versionen. Det kan jämföras lite med ett bilköp. Du gör flera tillval till din nya bil som skinnklädsel och tonade rutor. Men när du byter bil så går det ju inte att flytta med allt detta. Däremot kan du ju flytta över innehållet i bakluckan, kulsits-överdraget och tärningarna som hänger på backspegeln. Tänk också på att det gick över 4 år från att Drupal 7 lanserades till att Drupal 8 var klar. Drupal 7 kommer dessutom fortfarande att stödjas i flera år till så era investeringar har en livslängd på upp emot 7, 8 kanske 9 år vilket är att anses som mycket långt inom mjukvarubranschen (många andra branschen också för den delen).

Take aways

Kom ihåg detta när det gäller Drupal 8

 • Drupal 8 är kraftfullare, modernare och mer lättanvänt än tidigare versioner
 • Använder du Drupal 6 är det vara värt att planera för en förnyelse av webbplatsen
 • Använder du Drupal 7 behöver du egentligen inte oroa dig än på ett par år
 • Mycket av tekniken på din webbplats måste göras om när du uppgraderar mellan versioner
 • Innehåll och data kan flyttas/migreras över till din nya webbplats i normala fall
 • Speciallösningar som du har utvecklat i egen kod för din webbplats måste göras om i nya Drupal-generationer (det gäller vid generationsskifte som t.ex. 7 och 8. Vid skifte inom en generation behåller du dina investeringar, t.ex. från 8.1 till 8.2)

Har du fler frågor kring Drupal...

Vi har här har försökt ge en överblick av nya Drupal 8, de nya möjligheterna, skillnader mot tidigare versioner och vad en uppgraderingsprocess medför för frågeställningar, men det finns naturligtvis en mängd detaljer och unika förhållanden för just din webbplats. Ta kontakt med oss så kan vi berätta mer, titta närmare på din situation och ge råd kring en uppgradering. Här är våra kontaktuppgifter.

 

Författare: Stefan Hamilton, Happiness

Källor: Drupal Organization www.drupal.org, Symfony, http://symfony.com, Acquia https://www.acquia.com, Wikipedia https://en.wikipedia.org

Drupal 8