Drupal 8 och 9 - vad behöver jag veta?
Nyheter och upgrade path

Drupal är ett av världens mest populära publiceringssystem för webbplatser. Den senaste versionen är idag version 9 som du kan läsa mer om här Vad är Drupal 9. Men version 9 är ny och bygger än så länge i stort på samma tekniska lösning som version 8. Drupal 8 är mycket populär och ersätter tidigare versioner med ett stort kliv framåt både tekniskt, funktionellt och användarmässigt. Här berättar vi vad som är viktigast att veta om Drupal 8 och som dessutom även gäller för Drupal 9. Bygger din webbplats på Drupal 7 idag så berättar vi lite hur du kan planera för framtiden. Vet du inte alls vad Drupal är kan du först läsa vår artikel Vad är Drupal

Drupal 8

Drupal 8 var när den kom en mycket efterlängtad uppdatering från tidigare drupalversioner. Den något längre perioden mellan version 7 och 8 (ca 4 år) byggde naturligtvis upp förväntningarna ytterligare. Den 19 november 2015 släpptes så äntligen Drupal 8 i en skarp version och visst fanns det en mängd fantastiska nyheter som levde upp till förväntningarna med råge! Här är några av dessa:

 • Ny arkitektur - Drupal 8 har byggts om från grunden från tidigare versioner och baseras nu på ramverket Symfony (en uppsättning återanvändbara PHP-komponenter) som moderniserar tekniken och gör den både mer kraftfull, men också mer generell och allmängiltig på webben.
 • Enklare uppgradering till Drupal 9 - Drupal 8:s nya arkitektur innebär att uppgraderingar blir mindre omfattande och komplicerade. Exempelvis är en uppgradering från Drupal 8 till 9 inte mer omfattande än ett mindre versionssläpp, t.ex. från 8.6 till 8.7. Detta gör Drupal till en trygg investering.
 • Lättare att bygga ut och om din webbplats - med nya Configuration Manager i Drupal 8 är det mycket enklare att exportera och importera de funktioner och features som din webbplats behöver.
 • Multispråk - Drupal har alltid haft bra stöd för världens alla språk, men med Drupal 8 förenklas språkhanteringen avsevärt genom att viktiga språkmoduler följer med 'out of the box'.
 • Twig - med Twig blir webbplatsens grafiska teman förbättrade. Twig kompilerar temat och cachar det för att förbättra prestanda och erbjuder även en rad kraftfulla funktioner för stilsättning.
 • Redaktörs/administratörsgränssnitt - hela gränssnittet för inloggade redaktörer och administratörer har förnyats. Det är mer överskådligt och anpassningsbart. Det har en modernare stil och är helt responsivt så du kan uppdatera din webbplats från mobilen på bussen eller i solstolen.
 • Views in core - webbutvecklare har i Drupal kunnat samla, organisera och visa innehåll på en webbplats i olika anpassningsbara vyer. Detta har skett med tilläggsmodulen Views, men i och med Drupal 8 har Views blivit en del av Drupals kärnkod (core) och följer alltså med automatiskt. Detta förenklar också själva arbetet med views avsevärt.

För redaktörer och användare

Förutom att hela upplevelsen som inloggad redaktör är förnyad och förbättrad så finns framförallt några riktigt bra fördelar med Drupal 8.

 • Mobilvänligt gränssnitt - när du loggar in kommer du märka att Drupal anpassar sig efter skärmens storlek och det går lika bra att uppdatera webbplatsen från stora bildskärmar, laptops, surfplattor och smartphones.
 • Quick Edit - nu kan du peka på en rubrik eller text på en sida och redigera den direkt på plats. Detta är dels mycket smidigt men ger också ökad kontroll av hur innehållet ser ut för besökarna.
 • Förnyat redigeringsläge - när man redigerar en sida eller annan innehållstyp i Drupal kan det kännas lite överväldigande med alla val och inställningar som kan göras. I Drupal 8 är redigeringsvyn omgjord så att de är mer överskådliga och en smart meny med alla avancerade inställningar har lagts till höger istället så de inte stör.

 

Exempel på Quick Edit - redigera innehåll direkt på siten

Drupal Quick Edit
Exempel på QuickEdit redigering i Drupal

 

Upgrade path för dig med äldre Drupalversioner

I takt med att nya versioner av Drupal föds så upphör stöd, utveckling och support för äldre som brukligt inom de flesta branscher. Generation 7 av Drupal underhålls aktivt ett tag till men om ett drygt år når den sitt planerade slutdatum, det så kallade EOL (End of Life) där produkten inte längre uppdateras säkerhetsmässigt. EOL innebär att Drupal 7 inte längre övervakas automatiskt för säkerhetsluckor och inte heller får några säkerhetsuppdateringar från Drupal Security Team. Eftersom det kan ta tid att planera för en ny webbplats och så klart att genomföra själva projektet därefter så är det dags för dig som använder Drupal 7 att börja titta på en uppdatering av din webbplats. Denna rekommendation gäller i högsta grad även för tidigare versioner än Drupal 7.

Upgrade path från Drupal 7

Om er webbplats använder Drupal 7 eller tidigare går det inte att automatiskt uppgradera den till Drupal 9 utan den måste byggas om från grunden.

Passa på att ta ett helhetsgrepp och arbeta med era värderingar, målgrupper, målgruppsbehov och informationsstrukturer. Skapa en uppdaterad form, anpassad för mobila enheter och bygg en ny webbplats baserad på Drupal 9 från grunden. Både teknisk arkitektur och hur målgrupperna interagerar med webbplatsen kommer att effektiviseras och optimeras. Databaser, register och andra större datasamlingar kan migreras över till din nya Drupalinstallation. Hur bra det går beror givetvis på hur dina data ser ut, i vilken databas/format de finns och hur väldokumenterade dessa system är.

För att minska arbetsomfattningen vid skapandet av er nya webbplats något kan istället koncept och formgivning behållas från nuvarande webbplats. Det går inte att exportera formgivning (grafiskt tema/CSS-kod) men tid sparas på att ta fram en ny form baserad på ett nytt koncept. Det kan också gå att exportera (migrera) nuvarande innehåll på webbplatsen till den nya. Med andra ord återskapas webbplatsen i en slags kopia av den gamla, men baserad på senaste Drupal 9 versionen istället.

Självklart finns mellannivåer där man ser över någon funktion eller förnyar vissa grafiska inslag på webbplatsen. Här styr er budget och era målsättningar.

Upgrade path från Drupal 8

En fördel med Drupal 8 är att uppgraderingar förenklas avsevärt. En uppgradering från Drupal 8 till 9 blir inte mer komplicerad än en uppgradering inom samma version (säg från version 8.7 till 8.8). Det kan ta så lite som några timmar, men då krävs att din webbplats använder senaste versionen av Drupal 8 (hösten 2020 är det version 8.9.3). Då är din webbplats redo för en snabb uppgradering till Drupal 9. Lika enkelt kommer det också att vara att uppgradera till Drupal 10, 11 och senare versioner.

Take aways

Kom ihåg detta när det gäller Drupal 8 och 9

 • Drupal 8 är kraftfullare, modernare och mer lättanvänt än tidigare versioner
 • Drupal 9 är den senaste versionen som nyligen släpptes
 • En uppgradering av Drupal 8 till 9 är mycket smidig, vilket även framtida uppgraderingar till version 10, 11 osv kommer att vara tackvare den nya tekniska arkitekturen
 • Använder du Drupal 7 behöver du påbörja planering av en förnyelse av webbplatsen som ska vara klar inom de närmsta 1-2 åren
 • När du uppgraderar mellan Drupal 7 och 9 behöver din webbplats byggas om från grunden så planera i tid
 • För att spara tid i ett uppgraderingsprojekt från Drupal 7 eller äldre versioner kan du överväga att behålla designkonceptet och formgivningen så att projektet inte behöver omfatta detta arbete

Har du fler frågor kring Drupal...

Vi har här har försökt ge en överblick av Drupal 8 och 9, de nya möjligheterna, skillnader mot tidigare versioner och vad en uppgraderingsprocess medför för frågeställningar, men det finns naturligtvis en mängd detaljer och unika förhållanden för just din webbplats. Ta kontakt med oss så kan vi berätta mer, titta närmare på din situation och ge råd kring en uppgradering. Här är våra kontaktuppgifter.

 

Författare: Stefan Hamilton, Happiness

Källor: Drupal Organization www.drupal.org, Symfony, http://symfony.com, Acquia https://www.acquia.com, Wikipedia https://en.wikipedia.org

Drupal 8