Drupal 8 och 9 - vad behöver jag veta?
Nyheter och Upgrade path

Drupal 8 är idag den senaste generationen av ett av världens mest populära publiceringssystem för webbplatser. Den ersätter tidigare versioner och är ett stort kliv framåt både tekniskt, funktionellt och användarmässigt. Här förklarar vi de viktiga nyheterna med Drupal 8 för dig som är nyfiken på systemet. Bygger din webbplats redan på Drupal 7 idag så berättar vi lite hur du kan planera för framtiden. Vet du inte alls vad Drupal är kan du först läsa vår artikel Vad är Drupal. Är du nyfiken på att lära dig lite mer om Drupal 9, läs vårt artikel  Vad är Drupal 9

Drupal 8

Drupal 8 var en efterlängtad uppdatering till tidigare drupalversioner under många år. Den något längre perioden mellan version 7 och 8 (ca 4 år) byggde naturligtvis upp förväntningarna ytterligare. Den 19 november 2015 släpptes så äntligen Drupal 8 i en skarp version och visst fanns det en mängd fantastiska nyheter som levde upp till förväntningarna med råge! Här är några av dessa:

 • Ny arkitektur - Drupal 8 har byggts om från grunden från tidigare versioner och baseras nu på ramverket Symfony (en uppsättning återanvändbara PHP-komponenter) som moderniserar tekniken och gör den både mer kraftfull, men också mer generell och allmängiltig på webben.
 • Enklare uppgradering till Drupal 9 - Drupal 8s nya arkitektur innebär att uppgraderingar blir mindre omfattande och komplicerade. Exempelvis ska uppgraderingen från Drupal 8 till 9 inte vara mer omfattande än ett mindre versionssläpp, t.ex. från 8.6 till 8.7. Detta gör Drupal till en trygg investering.
 • Lättare att bygga ut och om din webbplats - med nya Configuration Manager i Drupal 8 är det mycket enklare att exportera och importera de funktioner och features som din webbplats behöver.
 • Multispråk - Drupal har alltid haft bra stöd för världens alla språk, men med Drupal 8 förenklas språkhanteringen avsevärt genom att viktiga språkmoduler följer med 'out of the box'.
 • Twig - med Twig blir webbplatsens grafiska teman förbättrade. Twig kompilerar temat och cachar det för att förbättra prestanda och erbjuder även en rad kraftfulla funktioner för stilsättning.
 • Redaktörs/administratörsgränssnitt - hela gränssnittet för inloggade redaktörer och administratörer har förnyats. Det är mer överskådligt och anpassningsbart. Det har en modernare stil och är helt responsivt så du kan uppdatera din webbplats från mobilen på bussen eller i solstolen.
 • Views in core - webbutvecklare har i Drupal kunnat samla, organisera och visa innehåll på en webbplats i olika anpassningsbara vyer. Detta har skett med tilläggsmodulen Views, men i och med Drupal 8 har Views blivit en del av Drupals kärnkod (core) och följer alltså med automatiskt. Detta förenklar också själva arbetet med views avsevärt.

För redaktörer och användare

Förutom att hela upplevelsen som inloggad redaktör är förnyad och förbättrad så finns framförallt några riktigt bra fördelar med Drupal 8.

 • Mobilvänligt gränssnitt - när du loggar in kommer du märka att Drupal anpassar sig efter skärmens storlek och det går lika bra att uppdatera webbplatsen från stora bildskärmar, laptops, surfplattor och smartphones.
 • Quick Edit - nu kan du peka på en rubrik eller text på en sida och redigera den direkt på plats. Detta är dels mycket smidigt men ger också ökad kontroll av hur innehållet ser ut för besökarna.
 • Förnyat redigeringsläge - när man redigerar en sida eller annan innehållstyp i Drupal kan det kännas lite överväldigande med alla val och inställningar som kan göras. I Drupal 8 är redigeringsvyn omgjord så att de är mer överskådliga och en smart meny med alla avancerade inställningar har lagts till höger istället så de inte stör.

 

Exempel på Quick Edit - redigera innehåll direkt på siten

Drupal Quick Edit
Exempel på QuickEdit redigering i Drupal

 

Upgrade path för dig med äldre Drupalversioner

I takt med att nya versioner av Drupal föds så upphör stöd, utveckling och support för äldre som brukligt inom de flesta branscher. Generation 7 av Drupal underhålls nu aktivt ett tag till men redan i november 2021 så når den det så kallade EOL läget, det vill säga End of Life där produkten inte längre uppdateras säkerhetsmässigt. EOL innebär att Drupal 7 inte längre övervakas automatiskt för säkerhetsluckor och inte heller får några säkerhetsuppdateringar från Drupal Security Team. Eftersom det kan ta lite tid att planera en förnyelse av sin webbplats och så klart att genomföra projektet därefter så är det dags nu för dig som använder Drupal 7 att börja titta på en förnyelse av din webbplats.

Upgrade path Drupal 8 - Börja om från grunden

Om din organisation befinner sig i en situation där er webbplats behöver förnyas inte bara tekniskt utan även vad gäller formgivning, struktur, prioriteringar av innehåll mot målgrupper, tjänster och produkter är det nog inte bara enklast utan bäst rent affärsmässigt att ta ett nytt grepp från grunden. Arbeta med era värderingar, målgrupper, målgruppsbehov och informationsstrukturer. Skapa en uppdaterad form, anpassad för mobila enheter och bygg en ny webbplats baserad på Drupal 8 från grunden. Både teknisk arkitektur och hur målgrupperna interagerar med webbplatsen kommer att effektiviseras och optimeras. Databaser, register och andra större datasamlingar kan migreras över till din nya Drupalinstallation. Hur bra det går beror givetvis på hur dina data ser ut, i vilken databas/format de finns och hur väldokumenterade dessa system är.

Upgrade path Drupal 8 - Behålla koncept och form

För att minska arbetsomfattningen vid skapandet av er nya webbplats något kan koncept och form behållas från nuvarande webbplats. Det går inte att exportera formgivning men tid sparas på att ta fram en ny form baserat på ett nytt koncept. Det kan också gå att exportera (migrera) nuvarande innehåll på webbplatsen till den nya. Vi återskapar i övrigt er webbplats i en slags kopia men baserad på senaste Drupal 8 versionen istället. Självklart finns mellannivåer där vi kanske ser över någon funktion eller förnyar vissa grafiska inslag på webbplatsen. Här styr er budget och era målsättningar.

Upgrade path Drupal 9 - Vi har hört talas om Drupal 9, ska vi vänta in den istället?

Drupal 9 förväntas lanseras i juni 2020. Även om inget idag indikerar någon försening så skulle det heller inte vara första gången som ett projekt försenas i historien. En fördel som Drupal fick i och med version 8 är att uppgraderingar förenklas avsevärt. En uppgradering från Drupal 8 till 9 blir inte mer komplicerad än en deluppgradering inom samma version (säg från version 8.7 till 8.8). Det kan jämföras med uppgraderingen mellan Drupal 7 och 8 där all teknik behövde göras om från grunden. Det här gör att man egentligen inte behöver invänta version 9. Beroende på din organisations situation vad gäller planering, resurser, budget och nuvarande nivå på webbplatsen så kan ni alltså välja om det passar er bättre att satsa på version 8 direkt eller arbeta med webbstrategiska processer och koncept först och sedan börja det tekniska arbetet direkt i version 9 av Drupal.

Take aways

Kom ihåg detta när det gäller Drupal 8

 • Drupal 8 är kraftfullare, modernare och mer lättanvänt än tidigare versioner
 • Använder du Drupal 7 behöver du påbörja planering av en förnyelse av webbplatsen som ska vara klar inom de närmsta 1-2 åren
 • Mycket eller allt av tekniken på din webbplats måste göras om när du uppgraderar mellan Drupal 7 och 8 (innehåll och data kan dock flyttas/migreras över till din nya webbplats i normala fall)
 • En uppgradering av Drupal 8 till 9 kommer att vara mycket smidig 

Har du fler frågor kring Drupal...

Vi har här har försökt ge en överblick av Drupal 8 och 9, de nya möjligheterna, skillnader mot tidigare versioner och vad en uppgraderingsprocess medför för frågeställningar, men det finns naturligtvis en mängd detaljer och unika förhållanden för just din webbplats. Ta kontakt med oss så kan vi berätta mer, titta närmare på din situation och ge råd kring en uppgradering. Här är våra kontaktuppgifter.

 

Författare: Stefan Hamilton, Happiness

Källor: Drupal Organization www.drupal.org, Symfony, http://symfony.com, Acquia https://www.acquia.com, Wikipedia https://en.wikipedia.org

Drupal 8