Vad är EPiServer?
Sveriges populäraste CMS

Det kommersiella publiceringssystem, eller CMS, som är störst bland proprietära CMS i Sverige är EPiServer. Sedan företaget grundades 1994 har tusentals webbplatser valt EPiServer. Det finns många fördelar rent användarmässigt och tekniskt, men en stor fördel är idag också att det finns många företag som arbetar med EPiServer vilket ger en beställare trygghet i sitt val.

Några av de främsta fördelarna med EPiServer som gör det till ett så populärt verktyg att uppdatera webbplatser med är:

 • många moduler och applikationer i EPi-familjen (t.ex. communities och mail) 
 • popularitet (stort utvecklar- samt användarcommunity)
 • skalbarhet - baseras på skalbar Microsoftteknik 
 • lättanvänt för redaktörer 
 • redaktörsmöjligheter med språk och rollhantering

EPiServers funktionalitet

 • Grundläggande CMS-funktionalitet- som alla CMS hanterar EPiServer uppdatering av sidor med text och bild, länkar och dokument i ett grafiskt användargränssnitt. EPiServer hanterar även mallar, versionshistorik, sökning, redaktörsroller med mera.
 • Rollbaserad hantering av administratörer - möjlighet att skapa grupper och roller med olika rättigheter
 • Användarhantering - Användare kan registrera sig och sedan logga in för att få tillgång till skyddat innehåll. Man kan även använda en extern funktion som Jabber eller Blogger för att synka inloggningen. För intranät kan integrera med en LDAP-server.
 • Blog - EPiServer har färdig blogfunktionalitet 
 • Statistik - EPiServer kommer med en färdig statistikfunktion som skiljer sig från många andra statistikverktyg. Du kan se din webbplats som en karta och på den visas alla besökare i realtid och du kan följa deras väg genom din webbplats. 
 • Egna moduler - En webbyrå kan skapa egna tillägg och moduler för att du som kund ska få skräddarsydd funktionalitet i din webbplats.
 • Microsoft Office integration - Nära integration med Officeprogrammen gör det enkelt att publicera dokument från Word, Excel, Powerpoint, direkt till EPiServer. Det går även att lägga till filer direkt i filhanteraren och ett EPiServer-verktygsfält dyker upp i Word för att underlätta dokumenthanteringen. 

EPiSERVER-familjen

EPiServer består inte bara av själva CMS-delen utan det finns en rad andra produkter som kan kopplas samman med EPiServer.

EPiServer CMS 

Grunden i EPiServer är själva CMS produkten.

EPiServer Community 

Nu kan vem som helst i princip bygga ett eget Facebook. 

EPiServer Mail 

Med Mail produkten skapar du nyhetsbrev och andra mailutskick direkt i din vanliga redaktörsmiljö, gör skräddarsydda utskick till specifika målgrupper och får bra verktyg för analys och uppföljning av dina utskick.

EPiStore

Skapa en e-handelssite eller bygg ut din nuvarande webbplats med en e-shop. EPiStore kopplar smidigt mot EPiServer CMS och ger full funktionalitet med kundvagnar och utcheckning.

EPiTrace

Marknades mest unika och häftiga statistikfunktion. Eller kan den kallas statistikfunktion egentligen? Du får se en live-vy över din webbplats och alla besökare, vad de gör och hur de rör sig på webbplatsen. Det är som Big Brother på din egen webbplats.

EPiMORE

För att inte begränsa möjligheterna har man skapat bra stöd för andra företag att utveckla egna moduler och tillägg till EPiServer. Det möjliggör för beställaren att efterfråga specifika funktioner och få en mycket anpassad webbplats.

Teknik

EPiServer bygger i grunden på Microsoft .NET-teknologi. Partnerföretag arbetar i .NET för att skapa moduler och tillägg. EPiServer webbplatser kräver Windowsmiljö på webbservern.

Exempel på webbplatser som använder EPiServer

Svenska Kennel Klubben
www.skk.se

Statskontoret
www.statskontoret.se

Kulturrådet
www.kulturradet.se

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne
www.alma.se

 

Författare: Stefan Hamilton

Källor

Wikipedia
en.wikipedia.org/wiki/episerver

EPiServer
episerver.com

CMS Matrix
http://www.cmsmatrix.org/

EPiServer