RSS eller Real Simple Syndication som det står för, har funnits sedan 1997, när det lanserades av Netscape. Till en början så användes det mest av teknikintresserade i IT-branschen och det är först nu som det börjar användas av den stora massan.
RSS är ett XML-baserat format som levererar innehåll i något som kallas för feeds. En feed består av de senaste rubrikerna och korta puffar från olika webbplatser. Det kan vara allt från små obskyra bloggar till stora innehållssajter som Svenska Dagbladet eller Sveriges Radio. Dessa feeds organiseras och läses oftast in av så kallade RSS-läsare (RSS feed reader). Exempel på RSS-läsare som man kan ladda ner är FeedDemon eller Newsgator. Apple har en RSS-läsare integrerad i sitt senaste operativsystem och det ryktas att även Microsoft kommer att bygga in en RSS-läsare i sitt nya operativsystem Vista. Ett annat sätt att läsa RSS feeds är att använda aktiva bokmärken direkt i din webbläsare(Firefox). Även Internet Explorer kommer att ha stöd för RSS i sin nästa version.
Genom att prenumerera på flera RSS-feeds och organisera dem i ett nätt litet index kan man enkelt få en överblick över vad som är nytt på flera olika webbplatser. Om man vill läsa mer efter att ha sett en intressant rubrik och puff så klickar man sig vidare till webbplatsen där hela artikeln ligger.
Prenumerera
RSS är alltså ett sätt att för personer att få en överblick över en stor mängd infomation på en väldigt kort tid genom att prenumerera på den information som just du är intresserad av. Mängden innehåll som finns på Internet är ofantlig, så det är inte så konstigt att RSS används allt mer.
När man pratar om RSS så tänker de flesta på artiklar och nyheter i form av textartiklar. Det finns egentligen inget som hindrar en från att även prenumerera på musik eller till och med video som man är intresserad av. Tekniken gör ingen skillnad på typen av innehåll. Faktum är att det finns flera så kallade podcasts, det vill säga ljud- eller musikinspelningar (oftast i mp3-format) som levereras via RSS.
Exempel på olika typer av RSS-feeds
- Blogg feeds - gör det enkelt att få överblick över nya inlägg i bloggar
- Artikel/nyhet feeds - prenumerera på artiklar i ämnen du är intresserad av från dina favorittidningar
- Forum feeds - många forum gör det möjligt för deltagare att få nya inlägg levererade.
- Schema feeds - skolor, klubbar och organisationer använder ibland RSS feeds för att skicka ut information om mötestider, evenemang, schemaändringar etc.
- Erbjudande/rabatt feeds - e-handelsföretag har börjat uppmärksamma RSS för att få ut information om erbjudanden och nedsatta priser.
- Branschspecifika feeds - olika branscher kan använda RSS för bland annat marknadsföring, lansering och övrig kommunikation med sin målgrupp
- Ego feeds - Företag eller individer kan få feeds baserat på ett specifikt sökord eller fras för att övervaka vad som skrivs om dem.
- Audio feeds - Blir alltmer vanligt, man kan prenumerera på föredrag, intervjuer, musik med mera. Ett exempel är Apples program Itunes där man kan prenumerera på så kallade podcasts.
- Video feeds - inte så vanligt ännu, men kanske kommer att bli stort inom en snar framtid
TIPS! Fundera på hur er verksamhet kan använda RSS feeds som ett komplement i kommunikationen med er målgrupp.
Länkar
RSS-läsare
RSS länklistor
RSS Network (Amerikanskt)
Mer om RSS
Olsson, O., Informera mera - nyhetskanaler och RSS. Svenska WC3-kontoret.
Podradio
Lyssna på program från Sveriges Radio
Författare: Erik Petersen, Happiness