Hoppa till huvudinnehåll

Vad är Ajax?
Interaktiva webbsidor

Ajax är en förkortning som står för Asynchronous JavaScript and XML. Kortfattat kan man säga att idén är att göra webbsidor som kan hämta in mer information löpande från servern utan att sidan behöver laddas om. Ni känner säkert igen hur det ofta är idag; man fyller i ett formulär, klickar på Skicka-knappen och får sedan vänta tills en ny sida dykt upp med resultatet.

Men med Ajax blir sidorna mer interaktiva. Du kryssar för val och interagerar med sidan, som i sin tur hämtar ny information dynamiskt (eller asynkront för att vara exakt) och visar resultatet. Utan omladdningar eller steg-för-steg guider. Resultatet blir att sidan upplevs mer som ett program, vilket är en stor pedagogisk vinning. Det går fortare att göra saker på webben och det känns mer stabilt.

Ajax och Web 2.0

Vi har tidigare skrivit om begreppet Web 2.0 i en artikel. Begreppet innefattar både tekniska framsteg och affärsmässiga. Det handlar om webbsidor som är interaktiva, bjuder på mycket och låter användarna bidra i stor utsträckning till innehållet. Användarna blir sedan stora kända målgrupper för anpassad marknadsföring. Ajax lämpar sig bra för att utveckla sådana Web 2.0 lösningar.

Detta är Ajax

Ajax är inte ett programmeringsspråk, utan en samling tekniker för att bygga interaktiva webbsidor. I grunden bygger Ajax på en teknik som kallas XMLHttpRequest. Bakom det kryptiska ordet ligger möjligheten att anropa en server via http-teknik med hjälp av JavaScript.

Idag behöver man däremot inte fundera så mycket på detta tekniska ursprung.

Nu finns stora möjligheter att låna skript och använda färdiga bibliotek för att göra det enklare för sig. Har man bara lite kunskaper i XML och JavaScript är det inte alltför svårt att ta sina första steg inom Ajax. Vi har lagt med några länkar längst ner i denna artikel - både på bra exempel, men också på ställen man kan börja titta på för att lära sig tekniken.

Framtiden

Ajax är klart en intressant teknik för framtiden. Framförallt är det intressant att kunna arbeta med interaktivitet på webbsidor på detta sätt. Ajax kommer kanske inte att revolutionera webben, men det blir säkert mycket vanligt med webbplatser med bra funktionalitet och smidiga Ajax-baserade funktioner.

Länkar

Exempel på webbplatser som använder Ajax

Box.net - få en gratis hårddisk på 1 GB online
http://www.box.net/

Yapura.net har gjort ett skal till Amazon för att förenkla letandet efter produkter
http://www.yapura.net

Sida med länkar till Ajax-projekt
http://www.ajaxprojects.com/ajax/viewcategory.php?categoryid=8

Bra platser att börja på om du vill lära dig Ajax

Översiktlig sida om Ajax med bra länkar
http://www.seajax.nu/

En översiktlig tutorial finns på denna sida - gör din första Ajaxsida.
http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html

Fortsätt programmera Ajax, kolla in Mozillas utvecklingscenter för Ajax:
http://developer.mozilla.org/en/docs/AJAX

Fet lista med Ajax-resurser finns på dmoz.org:
http://dmoz.org/Computers/Programming/Languages/JavaScript/AJAX/

 

Författare: Stefan Hamilton, Happiness


Mätbara resultat =
Nöjda uppdragsgivare


Waving hand